Uusia tuulia uutisten alalla

 

Sosiaalisen median jättiyhtiöt Facebook ja Twitter vievät yhä suuremman osan kaikista verkon mainostuloista. Ne ovat käyttäjälleen ilmaisia ja monet uutiset leviävät käyttäjille niiden kautta ilman että kenenkään pitää maksaa mitään. Siksi tänä päivänä on yhä vaikeampaa keksiä ansaintalogiikkaa sen ympärille, että joku olisi valmis maksamaan uutisista.

Koska laadukkaan uutis- ja ajankohtaismateriaalin tarve ei ole kadonnut mihinkään, alalle on tullut muutamia uusia, mielenkiintoisia verkkojulkaisuja. Taloudellisesti ne eivät ole vielä kannattavia, mutta verrattuna isojen, perinteisten mediatalojen yleiseen linjaan, uudet verkkolehdet tarjoavat keskitetympää sisältöä lukijoilleen.

The Ulkopolitist on ulkopolitiikkaan ja kansainvälisen politiikan ilmiöihin keskittyvä julkaisu. Toimittajakunnassa on jäseniä etenkin politiikan tutkimuksen piiristä. Vuonna 2011 perustettu The Ulkopolitist on koonnut jo oman lukijakuntansa. Verkkolehdessä ilmestyy viikoittain uusia artikkeleita ja se pyrkii ylläpitämään ja herättämään moniäänistä keskustelua ulkopoliittisista aiheista. Artikkelit leviävät tehokkaasti sosiaalisessa mediassa. Rahoituksen suhteen The Ulkopolitist vasta hakee linjaansa, mutta vuonna 2016 järjestetyllä joukkorahoituksella pystyttiin hankkimaan rahoitusta esim. teknisiin hankintoihin.

Politiikasta.fi on Valtiotieteellisen yhdistyksen verkkolehti, joka julkaisee samoin kuin The Ulkopolitist tutkijoiden ja yhteiskuntatieteilijöiden kirjoittamia artikkeleita ja arvioita esim. politiikkaa käsittelevistä uusista julkaisuista. Verkkolehden tavoite on tehdä poliittisista kysymyksistä ja tutkimuksesta yleistajuista. Lehteä on luettu enenevissä määrin. Rahoitus tulee esim. Koneen Säätiöltä.