Nykyajan uutisointi

Nykyajan ihminen on varsinaisessa uutistulvassa. Uutisia tulee jokaisesta kanavasta ympäri vuorokauden. Jos maapallon toisella puolella on tapahtunut esimerkiksi maanjäristys, saadaan siitä tieto lähes reaaliajassa. Kaukana ovat siis ne ajat, jolloin uutisia luettiin sanomalehdestä monen viikon viiveellä. Esimerkiksi 1900-luvun alkupuolella uutiset Amerikasta saapuivat Eurooppaan siinä ajassa kun laiva seilasi Atlantin valtameren yli. Ei siis voitu puhua varsinaisesti tuoreista uutisista, mutta sen ajan maailmassa uutiset olivat kuitenkin varsin uusia silloin, kun ne luettiin sanomalehdestä muutaman viikon tai kuukauden viiveellä.

Nykyään on sosiaalinen media

Perinteiset uutispalvelut ovat kokeneet mullistuksen edellisen vuosikymmenen aikana. Sosiaalinen media on tullut vahvasti ihmisten jokapäiväiseen elämään, ja niinpä moni saakin uutisensa erilaisten sosiaalisen median palveluiden kautta. Siinä piilee myös pienoinen vaara, sillä jos seuraa vain yhtä palvelua, voi uutisvirta olla keskittynyt vain pieneen osaan uutisia, tai sitten ne saattavat olla aina kirjoitettu samasta näkökulmasta. Jos haluaa olla valveutunut uutisten seuraaja, kannattaa uutisia lukea useammasta eri lähteestä. Muutenkin uutisia kannattaa lukea kriittisesti, sillä kaikki kirjoitettu ei aina pidä paikkaansa.

Monilla perinteisillä uutispalveluilla on omat sosiaalisen median kanavansa, joissa palvelut tiedottavat uutisista. Jos haluaa olla perillä uusimmista uutisista, kannattaa seurata näitä kanavia. Moni saattaa myös erehtyä seuraamaan uutisia hieman epämääräisistä lähteistä, jotka on luotu esimerkiksi propagandan levitystä varten. Näissä kanavissa voidaan tiedottaa uutisista, mutta sitä ei tehdä tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Kanavalla saattaa olla aivan jokin muu päämäärä, kuin saattaa uutiset ihmisten luettavaksi.

Perinteinen sanomalehti ja radio on hiipumassa

Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten ihmiset lukivat uutisensa pääasiassa sanomalehdistä, kuuntelivat radiota tai katsoivat televisiosta uutiset. Kaikki nämä tavat tietävät nykyihmiselle odottamista, siellä jo muutaman tunnin odottelu tarkoittaa sitä, etteivät uutiset enää ole tuoreita. Jos illalla katsoo pääkanavan uutiset, voidaan siinä uutisoida tapahtumista, jotka ovat sattuneet aamulla, vaikkapa 10 tuntia sitten. Kaiken tämän olisi voinut lukea jo aamulla saman tien internetin uutispalveluista tai sosiaalisen median kanavista.

Nykyihminen on siis varsin kiireinen muutaman vuosikymmenen takaiseen aikaan verrattuna. Sama pätee myös moneen muuhunkin asiaan, jotka pitää saada tehtyä saman tien. Esimerkiksi sijoittamisesta on tullut arkipäiväisempää verrattuna entisaikoihin. Siinä missä vielä jokin aika sitten piti lukea useista eri lehdistä taustatietoja, ja sen jälkeen varata aika vaikkapa pankkiin sijoituksia varten, voi nykyisin kaiken tehdä muutamassa minuutissa internetissä. Jos haluaa sijoittaa asuntoihin, voi käydä https://tessin.com/fi/ palvelussa, ja jo muutamalla klikkauksella voi kutsua itseään asuntosijoittajaksi. Vielä parikymmentä vuotta sitten sama olisi vaatinut useiden päivien prosessin.

Mistä uutisia luetaan tulevaisuudessa

Aika näyttää mistä tulevaisuuden ihmiset lukevat uutisensa vaikkapa parinkymmenen vuoden kuluttua. Internet tuntuu loogiselta vaihtoehdolta myös tulevaisuudessa, sillä uutiset saadaan sitä kautta jaettua maailmalle lähes reaaliajassa. Kukapa kuitenkaan tietää, mihin kehitys meitä vie, sillä useita kymmeniä vuosia sitten televisiota ja sanomalehtiä pidettiin uraauurtavana uutiskanavana. Kaikki ajattelivat, ettei parempia ja nopeampia kanavia ole mahdollista kehittää. Ehkä tulevaisuudessa voidaan pistää virtuaalilasit päähän ja mennä itse uutisten tapahtumapaikoille katsomaan mistä on kyse.