Feikkiuutiset valtaavat median

Nykyaikana digilaitteiden yleistyessä ja digitalisaation ottaessa vallan on luonnollista, että myös perinteinen media on pysynyt tiukasti muutoksen perässä ja siirtynyt sinne, missä ihmisetkin ovat. Internetmediassa on kuitenkin omat jipponsa, mikä tekee siitä paikoin jopa vaarallisen heille, jotka eivät lähdekritiikkiä osaa, tai ymmärrä käyttää.

Ihminen on luonnostaan utelias olento, ja tämän tiedonjanon sammuttamiseksi on keksitty uutiset. Uutisten avulla ihminen voi pysyä kartalla siitä, mitä maailmassa tapahtuu ja mitä muutoksia viime aikoina on sattunut. Perinteisesti tämä tieto on esitetty kirjoitetussa muodossa sanomalehdissä ja kerrotussa muodossa radiossa tai myöhemmin televisiossa, mutta nykyään eniten vallassa on näiden kaikkien hybridi eli nettiuutiset, jossa yhdistyvät teksti, ääni ja multimedia tavalla, joka tuo uutisen entistäkin lähemmäs katsojaa.

Internetuutiset ovat ihmisille monin puolin mukava ja nopea keino lukea uutisia: uutisia voi helposti selailla kännykän ruudulta missä ja milloin tahansa ja usein jopa aivan ilmaiseksi. Uutisia pulpahtelee tasaisesti myös sosiaalisen median aikajanoille, mistä pääuutiset voi helposti silmäillä somen selailun lomasta. Uutisten suhteen kannattaa kuitenkin noudattaa erityistä varovaisuutta johtuen siitä, että internetmediaa eivät koske samat säännöt kuin perinteistä mediaa. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi netissä tekeytyä toimittajaksi ja levitellä valheellista tietoa totena saamatta siitä minkäänlaisia seuraamuksia. Tällöin tarvitaan lähdekritiikkiä.

Lähdekritiikki tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan luetun tiedon uskottavuuden ja luotettavuuden sekä lähteen kriittistä arvostelua ja tarkastelua. Voiko tiedonlähteeseen luottaa? Vaikuttaako se uskottavalta? Millaista kieltä uutisessa on käytetty? Mikäli uutisessa on käytetty provosoivaa kieltä tai sävyä ja huomaat esimerkiksi paljon kirjoitusvirheitä, on syytä epäillä jonkin sortin huijausta. Seuraavaksi kannattaa kääntää katse sivun yleiseen luonteeseen ja muihin julkaisuihin. Mikäli jokaisen artikkelin otsikko noudattaa samaa, provosoivaa sävyä ja sivun luonne on muutoinkin epäammattimaisen oloinen etkä ole siitä kuullut koskaan aiemmin, lienee kyseessä valemedia.

Toimi näin kun olet päätynyt valemedian sivuille

Jos huomaat syystä tai toisesta päätyneesi valemedian sivuille, ensimmäinen askel on poistua sivustolta. Tällaisille sivuille ei kannata uhrata tippaakaan omaa aikaa, vaan niiltä kannattaa poistua niin pian kuin mahdollista. Älä missään nimessä jaa tällaisen median sisältöä eteenpäin, ja jos huomaat jonkun jakaneen kyseisen median artikkelin vaikkapa sosiaalisessa mediassa, voit ystävällisesti huomauttaa jakajaa median todellisesta luonteesta valheellisen tiedon leviämisen estämiseksi.

Mistä tunnistaa aidon median?

Nyrkkisääntö on se, että mediassa kannattaa luottaa perinteiseen, tuttuun ja turvalliseen. Samoin kuin vaikkapa laskutuksen kanssa käännyt aina Invoiceryn puoleen, myös uutisten toivossa kannattaa selailla sellaisten uutissivustoiden sisältöä, joiden tietää olevan luotettavia. Esimerkiksi Yle ja Mtv3 ovat hyviä esimerkkejä luotettavasta mediasta, joka toimii hyvän journalistiikan sääntöjen alaisena ja jonka julkaisemiin artikkeleihin voi luottaa hyvillä mielin.

Suosi siis aitoja ja luotettavia medioita tietoa hakiessasi, ja jätä mv-lehden kaltaiset valemediat omaan arvoonsa. Näiden ainoa tarkoitus on provosoida yleisöä mahdollisimman äärimmäisillä artikkeleillaan ja lietsoa vihaa saaden samalla yleisövyöryn sivustolleen, jolta voivat sitten myydä mainostilaa hyvällä hinnalla siksi, että mainos saavuttaa suuren yleisön Muista siis aina, että älä missään nimessä tue tällaista toimintaa, vaan ole kriittinen lähteissäsi.