Vihapuhe lisääntyy netissä

Meistä jokainen on varmasti törmännyt vihapuheeseen joko netin keskustelupalstoilla, muualla sosiaalisessa mediassa tai sanomalehtien kommenttiosioissa. Nykyään vihapuhetta on kaikkialla ympärillämme ja sitä kuulee jokainen iästä, asuinpaikasta tai sukupuolesta riippumatta.Vihapuhe saa usein alkunsa poliittisesti tai uskonnollisesti ” tapetilla olevasta “aiheesta. Tällaisia aiheita voivat olla vaikkapa maahanmuutto, islamin asema Suomessa tai jonkun puoluepolitiikassa mukana olevan henkilön käyttäytyminen. Valitettavasti vihapuhe on kuitenkin levinnyt näistä aroista keskustelunaiheista myös niin sanottujen tavallisten ihmisten arkeen. Esimerkiksi Facebookin lemmikkieläinryhmät ovat tunnettuja vihapuheestaan ja esimerkiksi moni koiranomistaja pelkää esittää omia mielipiteitään vihapuheen pelossa.

Vihapuhe kukoistaa sosiaalisessa mediassa

Vihapuheen syntypaikkana pidetään yleisesti sosiaalista mediaa. Sosiaalisessa mediassa kannattaakin olla tarkkana sanomisistaan, ellei halua saada aikaan Esimerkiksi naisellinen pukeutuminen saattaa aiheuttaa kuohuntaa somessa.provosoivaa keskustelua ikävine kommentteineen. Totuus on,ettei vihapuheelta voi sosiaalisessa mediassa koskaan olla täysin suojassa, mutta Näillä 3 keinolla vältät vihapuheen somessa eli ensimmäiseksi, valitse minkälaisilla nettisivustoilla haluat vierailla ja minkälaisiin foorumeihin haluat liittyä. Sivuston ulkonäkö ja sivustolla käytettävä kieli-asu kertovan yleensä tarkoin, kannattaa kyseisellä sivustolla vierailla enää uudelleen tai ainakin, kannattaa sivustolla ottaa kantaa mahdollisiin keskusteluihin. Toiseksi, jos päätät kommentoida nettisivuilla jotakin asiaa, mieti miten asian esität, jos et halua tulla ymmärretyksi väärin. Hyvä on miettiä, miten itse haluaisi asian esitettävän, niin että se itse tuntuisi loogiselta ymmärtää oikein. Kolmanneksi, asiattomiin kommentteihin ei koskaan kannata vastata ” samalla mitalla ” sillä niin kuin viisas sananlasku sanoo, ” jos tulta ruokkii liikaa, se vain leviää entisestään. ”

Naiset vihapuheen kohteena

Naispoliitikot ympäri maailman ovat joutuneet viime vuosina toistuvasti vihapuheen kohteeksi. Nykyisin naisten räväkät mielipiteet ja näkyvä kampanjatyöskentely tuntuvat provosoivan joitakin ihmisiä. Tämä näkyy muun muassa siten, että naispoliitikot saavat törkeitä kommentteja ja uhkauksia sosiaalisessa mediassa, mutta usein häirintä ja mahdolliset uhkailut seuraavat heitä myös kotiin. Vihapuhe saattaa ilmetä esimerkiksi häiritsevinä puhelinsoittoina tai yrityksenä tunkeutua häirinnän kohteena olevan kotiin. Vihapuheen syynä eivät aina ole eriävät mielipiteet tai erilainen puoluekanta Vihapuhetta saattaa saada osakseen esimerkiksi myös väärien asuvalintojen vuoksi. Esimerkiksi jokin osa pukeutumista, kuten kengät saattavat ärsyttää jotakin henkilöä niin paljon, että kyseisen henkilön häirintä saa alkunsa. Politiikko voi valita jalkaansa korkeat korot ajatellen, että kengät täydentävät asukokonaisuuden , mutta se saattaakin olla jollekin henkilölle syy provosoitua. Paras tapa reagoida vihapuheeseen on jättää se huomiotta. Omia mielenkiinnon kohteita ei tarvitset hylätä kenenkään takia.