Twitter uutisten ja kohujen levittäjänä

 

Kun ensimmäiset sosiaalisen median palvelut 2000 -luvun alussa tulivat, harva osasi varmaan ennustaa, miten suuri vaikutus niillä tulee olemaan niin uutisten välittämisessä kuin poliittisina vaikuttajina. Perinteisellä medialla oli pitkään ollut yksinoikeus välittää tietoa ihmisille. Kun sosiaalinen media tuli mukaan, se aiheutti monessa lehti- ja mediatalossa vaikeuksia. Toimitusten rooli muuttui, kun uutistoimistoilta saatavien tietojen lisäksi piti seurata sosiaalista mediaa.

Sosiaaliselle medialle on tyypillistä, että uutiset leviävät siellä minuuteissa, jopa sekunneissa. Twitterissä uutiset esimerkiksi tapahtumapaikoilta mielenosoitusten, urheilutapahtumien jne. yhteydessä lähtevät yksittäisten twiittajien toimesta leviämään välittömästi tapahtumahetkellä. Usein perinteinen media on tuskin saanut kuulla, että jossakin tapahtuu jotakin, kun sosiaalinen media on jo levittämässä tietoa paikan päällä. Nopeus ja valvomaton käyttö mahdollistavat myös huhujen ja väärien tietojen nopean leviämisen.

Twitteriä on käytetty myös poliittisesti. Esimerkiksi Moldovan vuoden 2009 vaalien jälkeisiä levottomuuksia lietsottiin Twitterin avulla. Nk. Arabikevään mielenosoitukset keväällä 2011 organisoitiin pitkälti sosiaalisen median kautta. Suomessa vääriä tietoja lähti leviämään ns. pakkopalautus -kohun yhteydessä keväällä 2017. Suomen poliisi oli palauttamassa Afganistaniin ilman oleskelulupaa jääneitä turvapaikanhakijoita. Palautusta vastustettiin lentokentällä, jonne oli kokoontunut myös suomalaisia poliitikkoja. Esimerkiksi Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja RKP:n Anna-Maja Henriksson osallistuivat huhupohjalta tapahtuneeseen väärän tiedon levittämiseen. Kumpikin pahoitteli jälkikäteen sitä, että olivat kommentoineet vahvistamattomia tietoja. Perinteiset mediayhtiöt eivät olleet paikalla lentoasemalla koko kohun aikana, joten “viralliset uutiset” tapahtumien kulusta saatiin vasta paljon myöhemmin, osa seuraavana aamuna.

Jotkut perinteiset mediatalot kuten vaikka Al Jazeera ovat hyödyntäneet Twitteriä uutistyössään. Arabikeväällä 2011 Al Jazeera oli ainoita mediataloja, joilla oli paljon ulkomaantoimittajia. Muut mediatalot olivat supistaneet ulkomaantoimituksiaan, mutta Al Jazeera oli palkannut paljon esim. BBC:ltä irtisanottuja toimittajia. Yhdistettynä Twitterin ja Youtuben hyödyntämiseen paikan päältä pystyttiin uutisoimaan liveajassa. Sosiaalisessa mediassa nopeasti leviävien uutisten vaikutus todellisiin tapahtumiin on vielä tutkimatta. Varmaa on, että verrattuna aikaisempiin hitaan uutisoinnin aikaan, jossa tiedot olivat vahvistettuja, nopeasti leviävillä Twitter -uutisilla on myös muutospainoarvoa.