Mistä uutiset nykyään saadaan?

 

Pitkän aikaan iltauutiset ja aamun sanomalehti olivat tärkeimmät lähteet sille, mistä uutisia luettiin. Internetin tultua uutisvirta muuttui muutamassa vuodessa jatkuvaksi. Siinä missä iltapäivälehtien lööpit tulivat kerran päivässä, yhtäkkiä kohu-uutisia saattoi tulla lukemattomia joka päivä. Yhdistettynä ulkomaisiin uutispalveluihin, uutisia tulvi suomalaisellekin lakkaamattomana virtana.

Älypuhelinten tuleminen eli pääsy nettiin missä vain ja milloin vain lisäsi entisestään uutistulvan määrää. Ilmiö on tapahtunut ympäri maailmaa. Televisio ja lehdet menettivät asemansa uutisten välittäjinä, kun yhä useampi alkoi saada uutisensa suoraan omasta älypuhelimesta. Vanhempi sukupolvi saattaa olla vielä kiintynyt paperilehtiinsä ja uutisten seuraamiseen televisiosta, mutta nuoremmat polvet ovat tottuneet saamaan uutisensa osana esim. sosiaalisen median päivitysvirtaa.

Sosiaalisen median osuus uutisten levittäjänä on myös nousussa. Osaa ihmisistä uutiset eivät vain kiinnosta. He jättävät yhä helpommin kokonaan uutisten seuraamisen ja täyttävät uutistarpeensa esim. omien kavereiden kuulumisilla. Suomessakin on jo paljon ihmisiä, joiden pääasiallinen lähde uutisille on sosiaalinen media kuten Facebook.

Kansan sivistyksellinen kahtiajako näkyy myös siinä, että jotkut näkevät entistäkin enemmän vaivaa uutisten eteen. Ulkomaalaisten lehtien nettisivujen lukeminen on yleistynyt. Samoin ulkomaisia paperilehtiä kuten The Economist voi ostaa päivittäistavarakaupan kassan vierestä. Myös ulkomaalaisten televisiokanavien seuraaminen on helppoa netin kautta.

Uutisia on tarjolla enemmän kuin koskaan, mutta onko niillä ihmisille enää niin suurta merkitystä kuin ennen?